الویه

الویه

Oloviye
الویه

الویه

Oloviye

معنی الویه در دانشنامهAlwieh meaning in encyclopedia

سالاد الویه یا الیویه (به روسی: Салат Оливье برگرفته از فرانسوی: Salade Olivier) سالادی روسی و نوعی غذای سرد است که از طبخ گوشت یا مرغ یا کالباس به همراه سیب زمینی آب پز و سس مایونز و خیار شور و دیگر مواد غذایی درست می شود. این سالاد در ایران به سالاد الویه و در اروپا و آمریکای لاتین به سالاد روسی معروف است.
این سالاد در سده نوزدهم میلادی توسط لوسیان اولیویه سرآشپز بلژیکی رستوران ارمیتاژ در مسکو ابداع شد، و به تدریج در کشور روسیه، کشورهای اروپایی و بسیاری از کشورهای جهان طرفداران زیادی پیدا کرد. این سالاد سال ها است که به عنوان یکی از اقلام اصلی شام شب سال نو در روسیه و کشورهای شوروی سابق قلمداد می شود.


Olivier salad (in Russian: Салат Оливье, derived from French: Salade Olivier) is a Russian salad and a cold dish that is made by cooking meat or chicken or sausage with boiled potatoes, mayonnaise, pickled cucumbers and other ingredients. to be In Iran, this salad is known as Elavieh Salad, and in Europe and Latin America, it is known as Russian Salad. This salad was invented in the 19th century by Belgian chef Lucien Olivier of the Hermitage restaurant in Moscow, and gradually gained many fans in Russia, European countries and many countries around the world. This salad has been considered one of the main items of New Year's Eve dinner in Russia and former Soviet countries for many years.